Kouzelné jezírko

20.09.2021 06:46

  V letošním školním roce se naše školní zahrádka obohatila o další místečko nejenom na hraní, ale především na poznávání a pozorování. Uspěli jsme s projektem v Grantu Lovochemie, a.s .a získali tak dotaci na vybudování vodního jezírka. Pracovníci firmy ELTE s.r.o. Ústí nad Labem nám ochotně za pomoci těžké techniky vyhloubili u zahradních domků několikastupňovou jámu. Ze střech těchto domků bude jezírko brzy napájeno dešťovou vodou.

   A pak jsme se pustili do práce my. Společně s nejstaršími dětmi jsme začistili dno. Kluci se pomocí pilek statečně poprali s vystouplými kořínky, holčičky pomáhaly uhrabovat písek. Potom ještě tkanina, černá folie a základ byl hotový. Děti nadšeně pomáhaly s pokládáním mechu na břehy, se sázením rostlin do pařízků i kolem celého jezírka. Na vodní hladinu pouštěly první květy a rostlinky. V mechu přibyly malované kamínky, v travinách se objevili ptáčkové z keramické hlíny, které během prázdnin s paní učitelkou děti vyrobily a namalovaly.

   Cvrčkovo jezírko jsme společně odemkli za pomoci zaklínadla 7. září 2021, kdy se slaví Mezinárodní den čistého ovzduší za modrou oblohu. Děti budou mít od teď možnost pozorovat vodní život jako ve volné přírodě. Časem určitě přibydou pítka pro ptáčky, možná i vodník se na jezírku zabydlí. S nápady mohou přijít i rodiče. Těšíme se na společné zážitky.                      

                                                                                                                                                                                              D. Maláková

—————

Zpět